Witaj! Miło, że nas odwiedziłeś!
Zaloguj się!

Zapomniałeś hasła? Zresetuj je tutaj

lub

Nie masz u nas jeszcze konta?

Super! Miło nam przywitać nowego gracza!
Zarejestruj się!

Wybór paczkomatu

Jak usunąć konto w PS4?

jak usunąć konto w konsoli playstation 4

 

 

W życiu gracza czasem przychodzi trudny moment. Gdy przesiadamy się na nowy sprzęt lub postanowiliśmy sprzedać starą i zbierającą kurz konsole w naszych głowach rodzi się wiele pytań, a jednym z nich jest – co stanie się z moim kontem PlayStation? Od razu nasuwają się kolejne niepewności Czy mój avatar jest zapisany na dysku konsoli? Co stanie się z moim grami w wersji cyfrowej? Czy skrupulatnie zbierane trofea przepadną i na nowej konsoli będę musiał je zbierać od nowa? W poniższym tekście rozwiejemy wasze wątpliwości i po tej krótkiej lekturze, wyposażeni w wiedzę, śmiało dokonać wyboru odnośnie zmian na wirtualnych kontach. Dowiedz się jak usunąć konto w konsoli Sony PlayStation 4!

Kiedy i dlaczego trzeba usunąć konto w PlayStation 4?

Żywot gracza nie zawsze jest usłany różami, niekiedy z czysto ekonomicznych pobudek jesteśmy zmuszeni pozbyć się naszej ulubionej platformy do grania, albo zwyczajnie brakuję nam funduszy do zakupu kolejnej generacji PlayStation. Wielu z nas, stojąc w generacyjnym rozkroku zadaje sobie pytanie, co się stanie z jego kontem po przesiadce na nowy sprzęt. Czy przed sprzedażą wysłużonej platformy muszę usunąć konto i czy zapisane dane usuną się w cyfrowy niebyt? Odpowiedź jest prosta – zawsze, gdy konsola zmienia właściciela należy usunąć z niej wszystkie dane użytkownika, by uniknąć niepotrzebnych konfliktów, przez które możemy wpaść w niezłe tarapaty. Po pierwsze nigdy nie wiemy kim jest nowy nabywca i jakie ma zamiary. Często do konta mamy podpiętą kartę kredytową, więc już niech ten sam fakt da wam do myślenia jak można wykorzystać takie dane jeśli tylko zmieni się hasło do waszego konta. Możecie już nigdy nie odzyskać samego konta, a nawet pieniędzy trzymanych w banku. Dlatego zaleca się permanentne usunięcie wszystkich danych z przestrzeni dysku konsoli przed ewentualną sprzedażą.

Odinstalowywanie produktów na konsoli PS4

Oczywiście istnieją również bardziej łagodne metody na pozbycie się konkretnego oprogramowania i danych wrażliwych znajdujących się na przestrzeniach dyskowych w naszych konsolach PlayStation 4. Niestety współczesne pamięci masowe nie są z gumy, a nowoczesne gry potrafią zajmować ponad 100GB danych, co powoduje, że miejsce na dysku kurczy się w nieubłagalnym tempie. W takim wypadku z pomocą przychodzi możliwość odinstalowywania konkretnych aplikacji. Są na to dwie proste metody. Pierwsza z nich to wybór interesującej nas pozycji z menu głównego lub biblioteki, naciśnięcie przycisku option na kontrolerze oraz wybranie polecenia [usuń] – voila – aplikacja została usunięta. Druga możliwość to konieczność wejścia w ustawienia, wybranie [Zarządzanie zapisanymi danymi aplikacji] wybrać miejsce docelowe, na którym znajduje się aplikacja, wybrać konkretną grę lub program (można zaznaczyć kilka pozycji, by grupowo usunąć pliki), zaznaczyć opcje usuń oraz potwierdzić [OK] całą operację. To tyle, nic skomplikowanego. Pamiętać należy jedynie, że dane są trwale usuwane z sytemu i nie można ich później przywrócić. Dokonujcie więc przemyślanych decyzji, inaczej czeka was ponowny, długi proces instalacyjny danej aplikacji.

Co się stanie z moją subskrypcją kupioną w PlayStation Store?

Zadając sobie pytanie – jak usunąć konto użytkownika PS4 – często martwimy się o nasze dane. Jednak nie musisz się obawiać, że po sformatowaniu dysku, kupnie nowej konsoli czy wymianie sprzętu twoje dane przypisane do konta znikną. Informacje takie jak subskrypcje PlayStation Plus, gry cyfrowe, trofea i wiele innych danych wrażliwych są przypisane na stałe do użytkownika, a nie konkretnej konsoli. Logując się  zatem na swoje konto na jakimkolwiek urządzeniu, wymienione wyżej dane zostają zachowane.

Jak usunąć konto w PlayStation 4 – podsumowanie

Wiecie już jak odinstalować programy aplikacje, a teraz dowiecie się jak usunąć konto z PS4. W dwóch krótkich zdaniach. Wystarczy wybrać konkretne konto z menu  [użytkownicy] po czym zaznaczyć opcję [usuń użytkownika]. Po potwierdzeniu [OK} konto zostanie trwale usunięte, a wraz z nim wszystkie dane wrażliwe. Tak więc pamiętajcie o odpowiednim zabezpieczeniu waszego konta przed ewentualną sprzedażą. Korzystajcie z głową z opcji usuwania gier i kont oraz nie martwcie się, że wasze subskrypcje przepadną wraz z formatowaniem dysku. Tylko rozważne korzystanie z tych opcji zapewni wam komfort psychiczny i ustrzeże przed nieoczekiwanymi sytuacjami. Do zobaczenia w kolejnym poradniku!




Zobacz więcej na naszym blogu:

4Console.pl © 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone